Rookmelder

 Hebt u al een rookmelder?

Gezien de branden van de laatste weken in een aantal seniorenflats, brengen wij brandveiligheid vaker onder de aandacht. Wist u bijvoorbeeld dat u slechts drie minuten de tijd hebt om te vluchten bij een woningbrand? Een rookmelder is daarom geen overbodige luxe!

 

Decennia terug had u nog 17 minuten de tijd voor brand zich door het huis had verspreid. Tegenwoordig bevatten meubels en bouwmaterialen veel meer brandbare stoffen, waardoor vuur zich razendsnel kan uitbreiden.

 

Wist u ook dat Nederland jaarlijks zo’n 6.000 woningbranden telt, dat zijn er gemiddeld 20 per dag, waarbij 40 dodelijke slachtoffers vallen en 700 mensen ernstig gewond raken?

En, wat bij velen niet bekend is: wanneer u slaapt, ruikt u niets dus ook geen rook mocht er brand ontstaan. Alleen rookmelders alarmeren de mensen. Een laatste feit: zelfstandig wonende ouderen zijn bijna drie keer zo vaak slachtoffer bij een brand dan mensen onder de 65 jaar.

 

Om de ellende van brand te voorkomen, zijn rookmelders eenvoudige en effectieve middelen om u te waarschuwen bij brand. Kunt u zelf de rookmelders ophangen, let er bij aanschaf op dat de melder voorzien is van een logo Politie keurmerk veilig wonen of het EN 14604-keurmerk. U kunt de rookmelder aanschaffen via een bouwmarkt of vakhandel of bestellen bij de Brandwonden Stichting.

Voorkomen is beter dan genezen.

 

De Brandwonden Stichting heeft een mooie service: het rookmeldersteam! Meer dan 3000 vrijwilligers, getraind door de Brandweer, plaatsen (kosteloos) rookmelders als u dat zelf niet kunt. Kijk hier voor meer informatie.